COV: ‘Week zonder Vlees vooral marketingactie’

De Week zonder Vlees is geen maatschappelijk initiatief, maar vooral een promotieweek voor plantaardige producten. Dat zegt de COV. De Centrale Organisatie voor de Vleessector vindt dat de discussie over het eten van vlees en de nadelige gevolgen daarvan op het milieu is doorgeslagen.

Er zijn volgens de COV inmiddels veel commerciële partijen uit de plantaardige hoek betrokken bij het initiatief Week zonder Vlees. Het gaat dan om bijvoorbeeld Bonduelle, Celavita, Hak, Iglo, Fruitfunk, Garden Gourmet, Goodbite, Greenery, Heinz, Lassi, Looy Kwekers, Maza, Natures Pride, Next Foods, Oesterzwammen Vereniging, Peulvruchten.nl, Professor Grunschabel, Prolaterre, Protein Ball, Nuts about Nature, Quorn, Royal Zon, Smaakt, Smeding, SoFIne, Vegafit, Vezet, Vivera en Unilever.

Discussie slaat door

‘Zo dient het ‘maatschappelijk & duurzaam’ profileren volgens de organisatie vooral eigen marketingdoelen, waar andere producenten en retailers een week op meeliften.’ De COV ziet en begrijpt de algemene teneur, dat groepen in de samenleving zich zorgen maken over de beschikbaarheid van grondstoffen, het welzijn van landbouwdieren en het milieu. ‘Het afwentelen op de consumptie van vlees van alles rond het milieu slaat echter door.’

‘Er zijn diverse activiteiten met minder primair nut en meer negatieve impact, zoals wereldwijde vliegvakanties, wat kennelijk niet zo makkelijk scoort. De zorg rond duurzaamheid duurt in de vleessector langer dan een week en is het hele jaar door een alledaagse verantwoordelijkheid’, aldus COV-woordvoerder Dé van de Riet.

Sector hele jaar verantwoordelijk

Het Varken van Morgen, het Beter Leven Keurmerken het biologisch segment zijn toonaangevende standaarden. De Nederlandse vleessector is circulair in het verwerken van reststromen en het leveren van bijproducten. Zo werken Nederlandse producenten maatschappelijk verantwoord en met een relatief lage footprint is Nederlands vlees internationaal onderscheidend.’

Zorgelijke situatie

Zorgelijk vindt de COV het, dat partijen de gezondheid van vlees niet goed meer op waarde (willen) schatten. ‘Geen product met zo’n hoge voedingswaarde als vlees: het barst van de bouwstoffen zoals vitaminen, mineralen, goede vetten, ijzer, zink. Feitelijk is het maatschappelijk niet verantwoord om over de voedingsaspecten heen te stappen omwille van een ´maatschappelijk & duurzaam profiel´ en commerciële belangen.’

 

Bron: www.vleesmagazine.nl 

Author: Renate Snijder

Share This Post On