Rood Vlees voor een gezonde leefstijl

Rood vlees voor een gezonde leefstijl

https://www.vlees.nl/nieuws/rood-vlees-voor-een-gezonde-leefstijl/

In groente en fruit zitten tot 50% minder vitaminen en mineralen dan vijftig jaar geleden. Een drastische verlaging, veroorzaakt door het feit dat boeren proberen aan de vraag naar goedkoop voedsel te voldoen. Dit was de boodschap van professor cardiovasculaire farmacologie Alice Stanton van de Ierse Royal College of Surgeons aan ministers, boeren en milieuactivisten afgelopen week tijdens de Oxford Farming Conference. Deze daling van de nutritionele waarde van plantaardig voedsel (en vis), kan juist een goede reden zijn om rood vlees (rund, varken, schaap, geit, paard) te blijven eten voor je gezondheid, stelde ze. 

“Voor plantaardig voedsel is het gehalte aan bepaalde vitamines en elektrolieten tot 50 procent lager dan 50 jaar geleden”, vertelt Stanton in The Guardian. “Omdat bij de veredeling van de planten vooral geselecteerd is op volume, uniformiteit, vorm en uiterlijk, zodat het product er in de schappen maar zo goed mogelijk uit ziet. Er is niet geselecteerd op de nutriënten in het product.”

Rood vlees

Wekelijks twee tot vier keer een stukje rood vlees eten is goed voor je gezondheid, aldus Stanton. Het beschermt onder ander tegen hartaanvallen, beroertes en kanker. Voor kleine kinderen (tot 4 jaar) vindt ze rood vlees een onmisbaar onderdeel van hun menu. Maar vanaf wanneer mag je baby een eerste stukje vlees? Lees hier alles over je baby en het eten van vlees.

Hoge voedingswaarde

Goede voeding helpt bij een goede gezondheid. Een maatstaf zijn de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het komt neer op gevarieerd en gematigd eten (voldoende bewegen), voldoende groente en fruit, maar zeker ook met vlees. Vlees heeft een hoge voedingswaarde, bevat veel nuttige bouwstoffen voor het lichaam past dus gewoon goed in een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Wil je meer weten over de voedingswaarde van vlees? Kijk dan hier: https://www.vlees.nl/vlees/bouwstoffen/ en https://www.vlees.nl/vlees/gezondheid/

Author: KDR

Share This Post On